Koningsdag is de nationale feestdag van Nederland. Op deze dag viert men het bestaan van de regerende vorst. Op deze dag, die een wettelijke vrije dag is, worden er door het hele land festiviteiten georganiseerd. Zoals de Koningsnacht, die aan de dag vooraf gaat en verschillende vrijmarkten. De vorst brengt traditioneel op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een gemeente van het land.
Herkomst van Koningsdag
Nog voordat men Koningsdag vierde zoals we dat nu kennen was er op 31 augustus 1885 al een keer een ‘Prinsessedag’ georganiseerd. Ter ere van de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. De hoofdredacteur van een lokale krant nam hiertoe het initiatief om de nationale eenheid te benadrukken. In 1891 werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van ‘Koninginnedag’, dit was naar aanleiding van de dood van koning Willem III in november 1890. De Dag van de Arbeid die op 1 mei gevierd wordt, was tot aan de Tweede Wereldoorlog de concurrent van Koninginnedag. Deze dag, die een politiek karakter had, werd door socialisten, sociaaldemocraten en communisten gevierd met grote optochten en feestelijkheden. Pas toen de sociaaldemocraten zich met de monarchie hadden verzoend, werd Koninginnedag een feestdag voor alle Nederlanders.
Vanaf 1949 tot en met 2013 werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Dit was de verjaardag van koningin Juliana. Bij haar aantreden koos koningin Beatrix ervoor om de feestdag niet naar haar verjaardag op 31 januari te verplaatsen. Vanaf 2014 wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander.